Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Uğur Çelikkol

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Engin İpekoğlu
Bizi yıllardır peşinden koşturan Bursaspor 1 Haziran 1963 yılında kurulmuş ve geride kalan 43 yıl içinde 38 teknik direktör görev yapmış.Adına teknik adam mı desem yoksa eskilerin deyimiyle hocamı, karar verememekle birlikte, Yeşil beyazlı takımın başarısı için ter döken 38 teknik adamın 11'i yabancı oldu. Bursaspor'un teknik direktörlüğünü üstlenen isimler arasında en fazla süreyle işbaşında bulunan isim Muhtar Tucaltan oldu. Bursaspor'un ilk teknik direktörü olan ve 8 sezon takımın başında bulunan Tucaltan aynı zamanda da 6 kez görev alarak en çok görev yapan teknik adam olma özelliğini de koruyor. Tucaltan'dan sonra Nejat Biyediç ve Hasan Bora dörder kez yeşil beyazlı takımda teknik direktör olarak çalışan isimler. Kemal Ömeragiç ve Yılmaz Vural'da 3'er kez takımın başına geçerek, bu iki ismi takip ediyorlar. İsmail Ertekin ise sadece 1 maçta görev yaparak ilginç bir istatistik notu olarak göze çarpıyor.

Bursaspor'un ilk yabancı teknik direktörü ise Yugoslav Toma Kaloperoviç olmuştu. 1970-71 sezonunda Talat Diniz Başkanlığındaki Bursaspor yönetimi 75 bin lira transfer ücreti karşılığında Galatasaray'da çalışan "Toma Hoca'yı" Bursaspor'un başına getirmişti.
Taraftarın sevgilisi ve imparator lakabını taktığı Nejat Biyediç ise, yeşil beyazlı takımda, hem futbolculuk, hemde kaptanlık yapmış özellikle inter toto döneminde Bursa'da çok başarılı günler yaşamıştı.

Yıllarca Ümit Milli takımın başında görev yapan Raşit Çetiner'in Bursa'ya gelmesi ve 2.ligte mücadele eden takımı tekrar süper lige döndürmesi de tarihin yaprakları arasında yerini aldı. Bundan sonrasını çok istemeyen Raşit Hoca süper ligin ilk haftalarında daha fazla hatır için sürdüremeyeceği görevinden ayrılarak Bursa'ya veda etti.

Bursaspor'dan kimsenin ihtimal vermeyeceği önemli ve ünlü isimlerde geçti. Nasıl geldiler bilinmez ama onlarda bu şehrin suyundan içti, döner kebabından yedi. A Milli Futbol takımımızı da çalıştıran Sepp Piontek, Rumen Georghe Hagi bunlardan ikisi. Ünlü isimlerle bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan Bursaspor tam bir hayal kırıklığı yaşamış, ve bunun sebebi de şehrin içinde bulunduğu ve bugün de açıklanamayan tuhaf atmosfere bağlanmıştı.

Yıllar boyu özellikle Beşiktaş karşılaşmalarında yuhaladığımız ve teknik adam olarak hayal bile edemeyeceğimiz Engin İpekoğlu, Raşit Çetiner döneminde yıllardır korkulu deplasman olarak geldiği Bursa'ya teknik kadroda görev yapmak için geldi. Belki kendisi de Bursaspor 'da teknik adam sıfatıyla görev yapacağını tahmin etmiyordu ama derler ya hayat bu işte ; gelişmeler onu bir anda bu göreve itti. Yaşamda hep şanstan söz edilir. Futbol da ise vazgeçilmezdir. Bu camiada ki özel adı da futbol şansıdır. Engin İpekoğlu takımın başında çıktığı 2 maçta futbol şansı olduğunu gösterdi.Bu satırları 2 maçta 2 galibiyet aldı diye yazmıyorum, önümüzdeki hafta mağlubiyette yaşanabilir. Onu göreve iterek risk alan Levent Kızıl ve yönetimi de şanslı, onların da futbol şansı var. Bugün Engin İpekoğlu yerine bir başka isim getirilseydi sezon sonunda bulunacağımız noktayı tahmin etmek yine cok zor olmayacaktı bu yüzden yapılan hem kulubün maddi menfaati açısından hem de Türk Futbolu açısından doğru. Engin'in futbol oynadığı dönemlerdeki diğer futbolcu arkadaşlarından bazıları bugün Türk futbolunda halen teknik adam olarak görev yapıyorlar ve öyle veya böyle gidiyorlar. Kan değişikliği sonucunda her zaman bu tip çıkışların olabileceği ihtimalini de bir kenara koyarsak geriye merak ettiğim tek soru kalıyor; Engin İpekoğlu kendisine verilen bu şansı bakalım nasıl kullanacak ve futbol şansı ile birleştirebilecek mi? Bakalım hayat Bursa'da Engin Hoca'ya daha ne gibi sürprizler hazırladı?

13.11.2006 17:12:01, Uğur Çelikkol

Bu yazı 3936 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]