Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Levent Gencelli

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Uludağ, Bursaspor, Davraz
Bursaspor’un Isparta Davraz’da yeni sezon hazırlıklarına başlaması Uludağ’ın yeniden şekilendirilmesiyle ilgili kapalı kapılar ardındaki çalışmalarla örtüşünce Uludağ yeniden gündeme geldi!..

Yıllardır yazarım, çok sayıda davanın da tarafıyım. Uludağ, Bursa için yaşam kaynağı ve her koşulda, her olguya ve her yapıya karşın korunması gereklidir. Bunu başarabiliyor muyuz?

İşte bu sorunun yanıtını hemen “evet” diye vermek mümkün değil. Uludağ üzerine rant hesabı olanlar kısa vadeli kullanımlarla salt kâr düşündükleri için kendi imparatorluklarını ve kurallarını koymuşlardı.
Uludağ’da şimdilerde yıkılması istenilen otellerin koridorlarında bakanlar kurulu listeleri oluşturuldu. Vali kararnamelerine son şekli verildi.
Her gelen üst yönetici “Uludağ korunmalıdır” diye yola çıktı ama daha sonra pistlerin kaygan zemininde kaybolup gitti.

Uludağ plânlanmalı mı?
Koruma dengesi ön plânda tutulduğu sürece plânlama olabilir ama şimdiye kadar yapılanların tümünde koruma unutuldu, rant öne geçti.
AKP’nin ilgisi Uludağ üzerine giderek odaklaşıyor. Önümüzdeki günlerde de Uludağ’ın plânlanmasıyla ilgili önemli toplantılar yapılacak. Kâğıt üzerine plânlama yazdığınızda sevimli geliyor ama bu plânlamaların altından genellikle rantiyenin çıkar kavgası sırıtıyor.

Uludağ’ın öncelikle Bursa daha sonra ülke ekosistemi için ne anlama geldiğini bilmek için susuzluk çeken İstanbul’a, suyunda arsenik bulunan İzmir’e, dünyanın en önemli su kaynakları üzerinde bulunan Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize bakmakta yarar var.
Melen Çayı da işe yaramadı ve İstanbul’un 130 günlük suyu kaldı. Oysa Uludağ kaynaklı su Bursa’yı rahatlattı. Barajlar yükünü aldı!..
Bursa’nın çeşmelerinden sağlıklı su akıyor. Dünya Bankası kredisi ve koşullarında yapılan yatırımlar nedeniyle bu suyu pahalı kullanıyoruz ama su güvenliği açısından şanslı kentler arasındayız.

İşte sadece bu sıcakta yağış düşen Uludağ’ın yer altı ve yer üstü su kaynaklarını nasıl beslediği de ortada değil mi?
Uludağ’da futbol sahası olmadığı için Bursaspor Isparta Davraz’a gidiyormuş. Oysa Davraz, Uludağ’ın çok gerisindeymiş. Uludağ’da yatırımları engelleyenler varmış… Bu haberleri okuduk, daha çok okuyacağız ama Bursaspor’un Davraz’a gitmesi, Uludağ’da şimdiye kadar doğaya zarar vermeyecek spor alanlarının yapılmamasında suç böyle değerleri bozulmadan geleceğe taşımak isteyenlerin değil.

Bu kulübün başında yıllarca Uludağ’da turizmcilik yapan bir başkan var. İbrahim Yazıcı’nın Uludağ üzerine söyleyeceği çok şeyi vardır. Sorun Uludağ’a 1-2 antrenman sahasının yapılması sorunu değildir. Sorun, şimdilerde futbol sevgisi de kullanılarak Uludağ’da yeni talan alanlarını sevimli gösterme sorunudur. Davraz’da Isparta Valiliği denetimindeki plânlamayla futbol antrenman alanları yapılınca doğal çevresi Uludağ’ın yanından bile geçmeyen bu bölgeye futbol kulüpleri gider olmuş!..

Uludağ’da bozulan doğal alanların yerine tuvalet ruhsatıyla yükseltilen dev oteller, kayak pistlerinin yanlarına kondurulan kaçak kafeteryalar, birbiri ardına çok büyük paralarla el değiştiren işletmeler, yargı kararlarına karşın su kaynakları üzerinde yükselen 2. Bölge, her birinin kaçak yapı zaptı bulunan 1. Bölge’deki oteller... Aklınıza ne gelirse sıralayabilirsiniz ve her birinin ayrı ayrı sorgulanmasını da isteyebilirsiniz.
Ne yaparsanız yapın, Uludağ’ı korumak temel ilke olarak görülmezse, su kaynakları üzerinde yapılması plânlanan spor tesisleriyle Uludağ’ın yeni rant haritasını şekillendirmeye çalışanların ekmeğine yağ sürerseniz goller yine Bursa’nın kalesine atılır.

10.07.2008 11:50:37, Levent Gencelli

Bu yazı 3033 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]