Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Levent Gencelli

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Bursa sahipsiz kent
Bursa'nın sahipsiz,korumasız ve de yalnız bir kent olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Beşiktaş maçı öncesinde futbolla ilgisi olmayan çatışma aslında "geliyorum" dedi. İstanbul'daki maçta İnönü Stadı'nın önünde yüzlerce Bursaspor taraftarının dövülmesi, 3'ünün bıçaklanmasının yarattığı gerginlik giderilmeden Vali Şahabattin Harput istiyor diye Beşiktaş taraftarına verilen Bursa vizesi bardağı taşırdı.

Bursaspor taraftarının omurgasını kendisi ya da çok yakını son yıllarda işsiz kalan gençlerden, siftah yapamadan dükkanını kapatan esnaftan oluşur.Bu gerçek Beşiktaş maçı öncesi ortadaydı ve görülmek istenmedi.Görülseydi olanlar engellenebilirdi. Olmadı. Birileri yapmadı ya da "Ben her dediğimi uygularım. Yasa da bilim de, spor da, sosyoloji de benim" diyen ve bu yaklaşımıyla kentte ne yazık ki alkışlanan bürokrasi koca kentin savaş kenti olmasına yol açtı.

Olaylar soğuyunca binbir dereden su getirilecek ve mazeret üzerine mazeret üretilecektir. Kimse mazeret üretmesin. Aynaya baksın. Bu kadar acemice kent yönetimi olmaz.

Bürokrasinin yaptıklarına siyaset de seyirci kalmıştır. Yani birileri çıkıp Bursa'nın özelliklerini, son 20 yılın Beşiktaş maçlarını anımsatabilirdi. Yapamadılar. Binlerce genci, yüzlerce kadını polisle karşı karşıya bıraktılar. Şimdi kim ayıklayacak bu pirincin taşını.

Koca kent, AKP'nin "marka kent" olarak ilan ettiği Bursa saatlerce olayların başkenti olarak televizyonlarda gösterildi. Son yıllardaki en tehlikeli sokak çatışmaları yaşandı. Bir öfke patlaması oldu. Bursa'nın yakın geçmişini bilenler, kentin ekonomik krizlerden çok fazla etkilendiğini, işsiz sayısının yüzbinlerle değerlendirildiğini kavrarlar. Ama Bursa'nın sosyo -ekonomik yapısındaki erozyonun farkına kimse varmak istemedi. Olayların içinde saatlerce kalan gazeteciler, polis jopunu ve biber gazını yiyerek stad etrafına dağılan yüzlerce kişinin kontrolsüz öfkeyle ne yapacağını bilemeden ve isyan halinde polise taş attığına tanıklık etti. Bursa'nın son yıllarda yaşadığı en zorlu gündü. Kenti tanımak, hassasiyetlerini öğrenmek istemeyen bürokratik yaklaşım seçim öncesi gerginliğin sorumlusu olmuştur. Bursa bu yarayı sarmakta zorlanacaktır.

Yapılacak iş çok basitti. Sosyal dokuyu bilenler ve "ben yaptım oldu" dayatması yerine bilimsel sosyolojik olguları dikkate alınsaydı o ucube karar alınmaz, kent çatışma ortamına itilmezdi. Olayın sorumluları kenti rahatlatmak adına gereğini yapmalıdırlar ve hemen istifa etmelidirler.


09.05.2011 19:16:29, Levent Gencelli

Bu yazı 4688 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]