Süper Lig 4 Yıl Daha Digiturk'te! |
Önümüzdeki 4 sezonu kapsayan Süper Lig yayın haklarının ihalesi için açık artırma sona erdi ve 321 milyon dolarla Digiturk yayın haklarına yeniden sahip oldu.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'deki merkezinde gerçekleştirilen oturumda, yayın hakları A, B ve C olmak üzere 3 ayrı pakette önümüzdeki 4 sezon için ihaleye çıktı.
Futbolda önümüzdeki 4 sezonu kapsayan TFF Süper Lig müsabakalarından her hafta en az 4 adedini yurt içine şifreli ve canlı olarak yayınlamayı içeren A paketine ilişkin kısmını, Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. (Digitürk) kazandı.
Bu şekilde Süper Lig maçları 2010-11, 2011-12, 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında yine Digiturk'te yayınlanacak. 9 yıldır yayın haklarını elinde tutan Digitürk böylece bu süreyi 13 yıla taşıyacak.
Yayın haklarının Digitürk'e 321 Milyon dolarlık ücretle geçmesi, Süper Lig ekiplerine de büyük bir gelir artışı sağlayacak. İhale öncesinde bedelin bu seviyeye çıkması beklenmiyordu.
-KIYASIYA GEÇEN BİR İHALE- İhale Komisyonu Başkanlığı'nı TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan'ın yaptığı oturumda, A paketi için 2 teklif geldiği açıklandı. A paketi için Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin zarfından 215 milyon, Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin zarfından ise 220 milyon dolarlık teklif çıktı.
Ardından ihalede açık artırmaya geçildi ve yaklaşık 4 saat süren bu oturumda iki şirket de 320 milyon dolar sınırına ulaştı. Telekom'un 7 mola aldığı açık artırmada, Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet ihale ekibinde yer aldığı için Digiturk mola hakkı kullanmadı.
PAKET A NELERİ KAPSIYOR? Yayın hakkı sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig müsabakalarından her hafta en az 4 adedini yurt içine şifreli ve canlı olarak yayınlamak zorundadır. Yayın Hakkı Sahibi'nin bu hakkı münhasırdır. Yayın Hakkı Sahibi, bu hakkı kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV / Internet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Yayın Hakkı Sahibi bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlamaya tabi değildir. Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig'e ait (İsim Sponsorluk Hakkı)nı ve bu hak kapsamında bulunan sair hakları kendisi kullanabilir veya 3. şahıslara devredebilir.
-MUHAMMEN BEDELER NE KADARDI?- Süper Lig maçlarının şifreli olarak naklen yayın haklarını içeren A paketine ilişkin muhammen bedel 214.300.000 ABD Doları, TFF 1. Lig maçlarının şifresiz olarak naklen yayını ve Süper Lig'in geniş özet hakkını içeren B paketine ilişkin muhammen bedel 40.200.000 ABD Doları, mobil yayın haklarına ilişkin C paketine ilişkin muhammen bedel de 13.400.000 ABD Doları olarak belirlenmişti.
-BAŞKAN ÖZGENER'İN KONUŞMASI- "Medya Hakları İhalesi"'ni makamında televizyondan takip eden TFF Başkanı Mahmut Özgener, ihale bitimi sonrasında bir konuşma yaptı. Digiturk'e ve diğer katılımcılara teşekkür eden Özgener, "Bu yayın ihalesini Türk futbolunun son 25 yılda yaşadığı tüm ilerlemede yeni ve büyük bir adım olarak görüyoruz" dedi.
-BAŞKAN ÖZGENER'İN KONUŞMASI- "Medya Hakları İhalesi"'ni makamında televizyondan takip eden TFF Başkanı Mahmut Özgener, ihale bitimi sonrasında bir konuşma yaptı. Digiturk'e ve diğer katılımcılara teşekkür eden Özgener, "Bu yayın ihalesini Türk futbolunun son 25 yılda yaşadığı tüm ilerlemede yeni ve büyük bir adım olarak görüyoruz" dedi.
-ARIBOĞAN'IN KONUŞMASI- TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan, Türk futbolunun havuz sistemi sayesinde büyük değer kazandığını söyledi.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'deki binasında gerçekleştirilen ihalenin açılışında konuşan Arıboğan, Türkiye'de futbolun endüstrileşme sürecine bakıldığında, 15 yılda nereden nereye gelindiğinin görüleceğini kaydederken,''Havuz sisteminin uygulanmaya başlandığı 1994 yılında 7.2 milyon dolar değer yaratılan naklen yayın konusu, 2009-2010 sezonunda 160 milyon dolarlar mertebesine ulaşarak, yüzde 2 bin 300'lük bir artış gerçekleştirmiş durumda'' dedi.
Gelinen noktanın, Türk futbolunun marka değerini zirveye taşıma arzusunda olan TFF yönetimi olarak kendilerine yetmediğini kaydeden Arıboğan, ''Bugün gelinen noktada, 1 yılı aşkın bir çalışma yatıyor. Federasyonumuzun bünyesinde konunun uzmanı yönetici, iletişimci, pazarlamacı ve hukukçulardan oluşan ekipler kurduk. Yayın ihaleleri konusunda tecrübeli yerli ve yabancı firma ve uzmanlarla uzun mesailer harcadık. Daha da önemlisi, en önemli paydaşımız olan kulüpleri ve Kulüpler Birliği'ni daha önce görülmedik biçimde sürecin içerisinde bilgi sahibi yaptık. Kendilerinin değerli görüş ve önerilerini bu süreç içerisinde paylaştık. Hazırlanan şartname son tahlilde Rekabet Kurumu ile de paylaşıldı ve kendilerinin de olumlu geri dönüşünü aldık'' diye konuştu.
Arıboğan, ihalede ortaya konulan 3 ayrı paketin, dünyadaki çağdaş modellerin Türkiye'ye uyarlanmış şekli olduğunu aktarırken, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu sistem çok önemli bir başlangıçtır ve bundan sonraki her ihalede geliştirilebilecek dinamik bir modelleme yöntemidir. Bu sistem, rekabeti en üst düzeyde tutarak kaynak yaratmayı maksimize ederken, en üst 2 ligimiz arasında dayanışmayı da sağlamaktadır. Diğer taraftan bu kaynağı yaratan kurumların yatırımlarının karşılığını almalarının yanı sıra tüketicilere kaliteli yayınlarla futbol müsabakaları izlettirmeyi hedeflenmektedir. Göreve başladığımız 14 Şubat 2008'den bu yana, naklen yayın gelirlerinin yükseltilip, adaletli dağıtılması, ana prensiplerimizden biri olmuştur. Bugün bu prensip doğrultusunda devrim niteliğinde aşamalar kaydetmiş olmamız bizleri memnun ediyor. Ancak elde ettiğimiz başarılar bizlere yeterli gelmiyor. Avrupa'nın 6. en değerli ligine ve sponsorluk gelirlerine sahip olan TFF olarak çağın gerisinde kalamazdık. Bu sebeple, dünyadaki örnekleri ve gelinen noktayı da inceleyerek, Süper Lig ve TFF 1. Lig'in farklı paketlerde pazarlanarak güncel teknolojik alternatifleri kapsamasını amaç edindik. Özet olarak söylemek gerekirse, bu modelde A paketi, Süper Lig'in farklı teknolojilerle canlı yayınlarını şifreli olarak, B paketi, Süper Lig'in geniş ve kısa özetleri ile TFF 1. Lig'in canlı yayınını şifresiz olarak, C paketi de Süper Lig ve TFF 1.Lig'in mobil haklarını içeriyor.''
-"TARİHİ BİR GÜN"- Arıboğan, ihalenin başlangıcında tarihi bir gün yaşadıklarını söylediklerini ve sonucun da aynı şekilde olduğunu belirterek, ''Gerçekleşen rakamlara bakıldığında A paketi 321 milyon dolara Digitürk tarafından, B paketi 40 milyon 210 bin dolara TRT tarafından, C paketi de 13 milyon 500 bin dolara Türk Telekom tarafından alındı. Toplamda ilk yıl için Süper Lig ile 1. Lig'e 374 milyon 710 bin dolar katkı sağlanacaktır'' dedi.
Ortaya çıkan rakamlara yüzde 10 TFF payı ve yüzde 2 organizasyon bedeli ile ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) ekleneceğini aktaran Arıboğan, 4 yıl olarak toplamda 2 milyar 298 milyon 300 bin 872 dolarlık rakamın ortaya çıktığını aktardı.
-''GELİNEN NOKTA BİR SON DEĞİL, BAŞLANGIÇTIR''- Lutfi Arıboğan, Türkiye'de ve dünyada global ekonomik krizin hissedildiği, spor sektörünün bir çok ülkede yara aldığı bir dönemde, TFF olarak, yayıncı kuruluşlarla birlikte Türk futboluna böyle bir kaynak yaratmaktan dolayı çok mutlu olduklarını, gurur duyduklarını söyledi.
Yayın ihalesi için bir yılı aşkın süredir TFF Yönetim Kurulu, kulüpler ve uzmanlarının fedakarca çalıştığını vurgulayan Arıboğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gelinen nokta bir son değil, başlangıçtır. Türk futbolunun uluslararası rekabeti açısından yapacağımız çok şeyler olduğuna inanıyoruz. Türk futbolunda maalesef gelirler ne kadar artmışsa, finansal sıkıntılar da o kadar artmıştır. Bundan sonraki dönemde taslak aşamasındaki Kulüpler Yasası'nın da uygulamaya geçmesiyle, kulüplerimizi bu dönemde finansal olarak çok daha programlı, disiplinli, güzel günler beklediğini düşünüyorum. Bu finansal disiplinle birilikte, kaynakların verimli kullanımı açısından aşama kaydedeceğimize inanıyoruz. Uluslararası rekabet açısından çok önemli yıllar olacak.''
Türkiye'nin futboldaki ataklarından birinin de 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı olduğuna dikkati çeken Lutfi Arıboğan, ''Mayıs ayında hep birlikte mücadele edip, bu organizasyonu Türkiye'ye getirirsek, 2016 yılına kadar 9 yeni stat inşa edeceğiz demektir. Türk futbolu için çok önemli değişimlerin, aşamaların yaşanacağı bir dönemdir önümüzdeki 4 yıl. Yeni statlar, daha pahalı satılacak biletler, daha kaliteli yayınlar, bunların hepsini biraraya getirdiğimizde, gerçekleşmeyecek şeyler olmadığını görürüz'' diye konuştu.
-GÜMÜŞDAĞ'IN KONUŞMASI- Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ ise kulüp gelirlerinde meydana gelen artıştan duydukları mutluluğu dile getirdi.
-''KULÜP GELİRLERİNDE YÜZDE 126'LIK ARTIŞ''- Son 1,5 yıldır TFF ile uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Göksel Gümüşdağ, herkesin uyum içinde olduğunu vurgulayarak, ''Bugün, bu büyüklükte bir ihalenin şeffaf olarak yapılabileceği kanıtlanmıştır. Gelirlerde yüzde 126'lık bir artış oldu. Yıllık bazda yaklaşık 420 milyon dolar gibi bir rakamın çıkması, bizleri mutlu etmiştir. Önümüzde 4 yıl için kulüplere önemli bir kaynak aktarımı olup, ligimizin değeri, Avrupa'da 6.'lıktan 5.'liğe yükseldi. Hayırlı olmasını diliyoruz'' şeklinde konuştu.
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 2540 kez okunmuştur.
|