Büyükşehir Belediyesi`nin 18 Ocak 2010 tarihli talebini değerlendiren Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, stadyum projesine onay verdi. Kurul, Kültürpark 2. derece doğal SİT alanında olumsuz sonuçlara neden olmaması için bütüncül bir ‘Koruma Planı` hazırlanması şartı koştu.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi`nin proje hazırlıklarını sürdürdüğü ‘Stadyum Projesi`ne onay verdi. Büyükşehir Belediyesi`nin 18 Ocak 2010 tarihli talebini değerlendiren Kurul, 30 Ocak`ta verdiği karar ile stadyum projesine ‘olumlu` baktığını açıkladı. Koruma Kurulu`nun onay vermesiyle, Stadyum Projesi`nin önü açılmış oldu. Şimdi tartışılan konu ise; yeni stadyumun Büyükşehir Belediyesi`nin hazırladığı ‘timsah` şeklinde mi olacağı, yoksa Türkiye Futbol Federasyonu`nun projesini hazırladığı ‘petek` şeklinde mi olacağı. Eğer Federasyon`un hazırladığı ‘petek` görünümlü projenin yapılmasına karar verilirse, bu projenin de Anıtlar Kurulu`ndan onay alması gerekecek.
Stadın seyirci kapasitesinin 33 bine çıkarılmasına ve kuzeye kaydırılmasına olumlu bakan Kurul, stadın güneyindeki alanın da meydanla bütünleşecek şekilde düzenlenmesine olumlu görüş bildirdi. Kültürpark 2. derece doğal SİT alanında olumsuz sonuçlara neden olmaması için bütüncül bir ‘Koruma Planının` hazırlanması şartı koşan Kurul, Stadyum ve Spor Salonu, Atatürk Lisesi, İpekiş, Yahudi Mezarlığı, Kültürpark ile kuzeydeki Mudanya Caddesi arasında kalan kesim, Stadyum Caddesi ve güneyindeki Çekirge Caddesi`ni kapsayan alanın, Bursa kent dokusuna özgün konumuyla korunması amacıyla ‘Kentsel SİT olarak belirledi.
KORUMA PLANI` ŞARTI
Bursa`ya yeni bir stad kazandırmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Büyükşehir Belediyesi`ne Anıtlar Kurulu`ndan iyi haber geldi. Büyükşehir Belediyesi`nin mevcut stadyumun spor salonu ve yüzme havuzunun bulunduğu alanın bir kısmının Kültürpark doğal SİT alanı sınırları içerisinde kalacak şekilde ‘Spor Alanı` olarak düzenlenmesine ve bu alanın güneyindeki SGK binalarının bulunduğu alanın da meydanla ilişkili Park Alanı olarak düzenlenmesi talebini değerlendiren Anıtlar Kurulu, önerinin kent yaşamına getireceği çağdaş kazanımlar açısından bu bölgenin gerekli kültürel ve doğal özelliklerin de gözetilmesini sağlayacak planlama önlemlerinin alınması, gereken mimari ve şehircilik, düzenlemelerine özen gösterilmesi koşuluyla olumlu buldu.
Kentin en yoğun bölgesinde Kültürpark`ın bitişiğinde yer alan mevcut 17 bin 500 kişilik stadyumun, 33 bin kişilik kapasiteye sahip olacak şekilde büyütülmesiyle ve bu mekanın hafta içi etkinlikler, stad konserleri, kültürel ve sanatsal faaliyetler, kurultaylar, büyük katılımlı etkinliklerin haftanın tüm günlerinde faal olacağı düşünüldüğünde yaratacağı etkinin kent ve Kültürpark 2. derece doğal SİT alanında olumsuz sonuçlara neden olmamasını isteyen Kurul, bu bölgede bütüncül bir ‘Koruma Planı`nın hazırlanmasını şart koştu. Atatürk Stadyumu`nun Cumhuriyet döneminde kente kazandırılan bir ‘çağdaşlaşma` projesi olduğunu ve ilk yapımında Atatürk`ün özel ilgisi ve kişisel maddi katkılarının da kent belleği ve cumhuriyet tarihimizde önemli bir anı değeri taşıdığına dikkate alan Kurul, stadyumun 1930`lardaki ilk yapılışında inşa edilen ilk uygulamadan günümüze kalabilen kısımların mimari ve çevre planlamasında simgesel olarak anımsatılabileceği bir düzenlemenin de proje kapsamında yer almasını istedi.
Mevcut stadyumun yenilenmesinde bulunduğu alandan kuzeye kaydırılmasının ve güneyindeki meydanı kaplayan kavşakta araç trafiği ile yaya alanları arasındaki yaya aleyhine olan mevcut dengesizliği giderecek ve bu projeyle birlikte artacak yaya dolaşım alanlarını rahatlatacak açık mekanların meydanla bütünleşecek şekilde düzenleme olanağının elde edilmesinin olumlu olduğuna karar veren Kurul, stadyumun batısındaki Kültürpark`la arasında kalan ve zaman içindeki plansız, özensiz yapılaşmalar nedeniyle meydan ve parkla müşterek kullanım olanağı kalmayan alanın da proje boşaltılıp genişletilerek yaya alanlarına katılmasının uygun olduğu görüşünü bildirdi. Yeni stadyum kompleksinin kent merkezindeki konumu ve çevresindeki kentsel mekan ile ilişkileri dikkat alan Kurul, özellikle Kültürpark`la görsel ilişki ve ortak peyzajı olumsuz etkilemeyecek bir yüksekliğin sağlanabilmesi için stadyumun gerektiği kadar doğal zemine gömülü olarak tasarlanması gerektiği görüşünü bildirdi.
STADYUMUN ÇEVRESİ KENTSEL SİT
Kültürpark 2. derece doğal sit alanı ile bu alanı çevreleyen kesimlerde ‘Kültürpark`a komşu ve uyumlu` bir imar düzeni sağlanmasını ve ana ulaşım arterleriyle bağlantıların da doğru ve planlı kurulabilmesini amaçlayan Anıtlar Kurulu, bu amaç doğrultusunda; Büyükşehir Belediyesi`nin stadyum önerisinde belirttiği, Stadyum, spor salonu ve yüzme havuzunu içeren alan ile güneyindeki Atatürk Lisesi, İpekiş, Yahudi Mezarlığı ve Kültürpark ile kuzeydeki Mudanya Caddesi arasında kalan kesimin bu alanların doğusundaki Stadyum Caddesi ve güneyindeki Çekirge Caddesi gibi ana arterler ile batısındaki Kültürpark 2. derece doğal sit alanı ‘bütüncül bir koruma amaçlı imar planı çalışması`na da yasal ve bilimsel olarak sağlamak üzere ve tüm bu alanların Bursa kent dokusuna özgün korunması için ‘Kentsel Sit` olarak belirlenmesine karar verdi.
Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyesi`nin eski Başkanı Hikmet Şahin döneminde stadın şehir dışına çıkartılacağı tartışmaları yaşanırken, Anıtlar Kurulu, şu anda ‘kentsel SİT olarak ilan ettiği alanı o dönem `3. derece doğal SİT olarak ilan etmiş ve sonra bu kararı tekrar kaldırmıştı.
Koruma Amaçlı İmar Planı kesinleşinceye kadar Kültürpark 2. derece doğal SİT alanında mevcut onaylı koruma planının geçerli olduğunu bildiren Kurul, bu kararla belirlenen ‘Kentsel SİT alanında ise mevcut kullanımların niteliği ve alanın kent içindeki konumu değerlendirildiğinde plana dayanmayan yapılaşmalardan kaynaklanabilecek sakıncaları dikkate alarak, geçiş dönemi imar koşullarının belirlenmesinin gerekli olmadığına karar verdi.
Olay Gazetesinden...
Facebook'ta paylaş
Bu haber 2432 kez okunmuştur.
|