Üç gün önce bir dizi "millet bahçesi" açılışını yapıyor Sayın Cumhurbaşkanı... İlk sırada da Bursa var. TOKİ'nin eseri (!) yeni ve görkemli bahçemiz drone çekimiyle tepeden görüntüleniyor. Cumhurbaşkanı bakıyor ve Çevre Bakanı'na "burası küçük olmamış mı?" diyor. Önce sessizlik sonra da soruyu Bursa Valisi'ne yöneltiyor ve yanıtı alıyor.
"Burası eski stadyum Sayın Cumhurbaşkanım..." Ne Vali, ne de Cumhurbaşkanı'nın birkaç saniye sonra "belediye başkanı yok mu, nerede?" seslenmesi ile ortaya çıkan Başkan Aktaş, bir yanıt veremiyor. Oysa Erdoğan haklı... Birkaç yıl önce bölgeyi helikopter ile izlerken dönemin belediye başkanına "stadı yıkalım, yandaki ormanla birleştirip bir yeşil alan yapalım" dememiş miydi? Dün gibi hatırlıyorum.
Cumhurbaşkanı ne kadar haklıysa, bazı sözlere karşı konuşmak için ben de haklıyım. Birincisi; orası bir kere "Eski Stadyum" değil, Bursa Atatürk Stadyumu'dur. İkincisi "orman" diye tanımlanan yer Bursa'nın akciğeri Kültürpark'tır. İleri demokrasinin şimdiki gibi uygulanmadığı bir dönemde (!) Başbakan Menderes'in oluru ve dönemin Belediye Başkanı (o dönemde başkan vekili olarak belirleniyordu) Reşat Oyal'ın bizzat çabasıyla yaptığı bir yeşil alandır. İzmir'deki ile isim adaşı oluşu bile tartışmalara yol açmış ve Başkan Oyal kendisine laf atan İstanbul Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay'a "Bursa ne zamandan beri İstanbul'un arka bahçesi oldu?" gibi bir yanıt vermiştir.
Gelelim Atatürk Stadyumu'nun çok anlamlı öyküsüne... Burası çok özel bir alanda kurulan, çok özel bir stadyumdur. İlk kuruluşunda, bu alan Vakıf Bahçe ya da Beylikbahçe Dutluğu diye anılır (Ne garip ki, yine bahçe oldu). Yani Osmanlı Devleti, bazı külliye ve eserlerin bakım ve onarımını, buradaki dutluğun geliri ile yapar. 3 Haziran 1932 yılında açılışı yapılan ve 300 kişilik kapalı tribünü olan ilk tesisin adı "Gazi Stadyumu"dur. Henüz Soyadı Kanunu çıkmadığı için bu isim verilmiştir. Sonra da Atatürk Stadyumu olur. Yeri de Kültürpark'a içinde, İpekiş'in yıkılamayan binasının biraz üstünde güney batı yönündedir. Daha da önemlisi, Gazi Mustafa Kemal 1926 yılında Bursa'ya yaptığı beşinci gezisi sırasında, tesisin bitirilebilmesi için 1000 (bin) lira katkıda bulunarak, belki de bu alanda tek örneği vermiştir. 1938 yılında Spor Heyeti Başkanı İhsan Celal Antel'in girişimi ile şimdiki Atatürk Lisesi ve Atatürk Spor Sarayı'nın bulunduğu alana, stadyum ve spor kompleksi yeniden inşa edilmek istenir, ama yarıda kalır. 1945 yılında da dönemin Valisi Haşim İşcan son yerinde inşasına başlar ve 1948 yılında da bitirir. İşte o mucize şampiyonluklar yaşanan stadyumun öyküsü ve taşıdığı anlam böyledir... Bunu anlatabilmek için kurulan BASKOD aracılığıyla yargı aşamasının nasıl işlediğini daha önce bu satırlarda dile getirmiştim. Üstelik, farklı topluluklar önünde, Atatürk Stadyumu'nun tarihçesini slayt gösterisi ile anlatmaya da çalışmıştık. Hatta, Atatürk Stadyumu'nun Kültürpark kapısının yanındaki o meşhur merdivenlerine oturtulan bir grup duyarlı vatandaşa sunum yaparken, emniyet güçleri herhangi bir olay çıkmasın diye nöbet beklemişti!
İşte bu aşamalardan geçtik ve günümüze geldik. Bu nedenle sadece "eski stadyum" sözüne "yanındaki ormanla birleştirelim" cümlesine de çok alınmıyorum. Bir konuda da kıskançlık duyuyorum. Millet bahçelerinİ açarken konuşmasının bir yerinde Sayın Cumhurbaşkanı Ankara için şu cümleyi sarf etti:
"Gençlik Parkı'nın olduğu bu bölgenin etrafındaki alanlarla birlikte büyük bir millet bahçesi planlıyoruz. Yıkılan 19 Mayıs Stadyumu'nun yerine yenisi de yapacağız."
Keramet, Ankara halkının duyarlığında mı, 19 Mayıs ibaresinde mi ya da başkentte Atatürk Stadyumu olmayışında mı? Anlayamadım ama ne yalan söyleyeyim kıskandım 19 Mayıs Stadyumu projesini... Üstelik 19 Mayıs Stadyumu, bizim ilk stadımız Gazi'den 6 yıl sonra yapıldığı halde...
İşte böyle sevgili futbol, spor ve Atatürk dostları...
Sadece fotoğraf paylaşarak, eski günleri yad etmekle, unutulmaz isimler ve eserleri korumak mümkün olmuyor.
Ne diyeyim; bir kez daha geçmiş olsun!
08.06.2020 13:30:23, İsmail Kemankaş
Bu yazı 1255
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.