Bursa Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu Salı günü, öğle sonrası önce müjdeli bir haber aldım ve çok mutlu oldum. Haber Bursaspor’un maçlarını oynadığı stadyum adının Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılına çok uygun değişimiydi. Bu konuda yakın geçmişte, Fenerbahçe Kulübü ‘nün benzer bir girişim ile stadyumlarına Atatürk ismi verilmesi önerisini görünce, 14 Eylül 2023 tarihli makalemde buna değinerek “Atatürk ismine en layık şehir Bursa’dır” demiş gerekçesini ayrıntılı biçimde anlatmıştım. Ama Salı günü bu haberin ardından çıkan fırtına, bizlere yıllar öncesinin tahribat yapan Bursa lodoslarını anımsattı. Bir anda hayat durdu sanki ve bu doğal afete kilitlendik. Neyse ki, lodos etkisini yitirdi ve yine günlük rutinimize döndük. Ertesi gün yani Çarşamba sabahı, bir gün önceki stadyum müjdesi aklıma geldi. Bir gün önceki habere bir daha göz attım. “Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun adı, Bursaspor Yönetim Kurulu’nun bu konudaki girişim ve talebi ile TFF tarafından Bursa Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu olarak değiştirildi.” Haber böyleydi. Öncelikle emeği geçen herkesi kutlarım.
Uzun süreden beri spor ve özellikle futboldan uzak kalmayı tercih eden biri olarak, bu konu beni de araştırmaya zorladı. Spor yazarı bir arkadaşımdan işin gerçeğini öğrendim. Öncelikle bu konuda Bursaspor Yönetim Kurulu’nun nasıl söz sahibi olduğuna gelelim. Bir süre önce Bursa Büyükşehir Belediyesi, Özlüce Bursaspor Tesisleri’nin arazisi için ilgili kamu kurumuna başvurarak takas önermiş. Yani “ Bize Özlüce tesislerinin arazisini verin, Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu’nu alın” demiş. Bu takas kabul edilerek stadyum Devlet’e yani TFF uhdesine geçmiş. Böyle olunca da, isim değişikliği için muhatap Türkiye Futbol Federasyonu olmuş. Bursaspor Yönetimi’nin başvurusu TFF Yönetimi tarafından kabul edilince, Bursa Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu yeniden doğmuş. Çünkü, Gazi Mustafa Kemal’in bizzat yapımı için cebinden bin lira vererek yapılan ilk stadını adı Gazi Stadyumu idi. Yani Altıparmak’taki yıkılan eski stadyumun yerinde inşa edilen… Daha sonra iki kez değişiklik yapılarak, aynı alanda son Atatürk Stadyumu yapılmıştı. Buna dayanarak, bir stadyuma “Atatürk” adı verilecek ise, ki geçmişte verilmişti, bu hakka en layık kent Bursa’dır demiştim. Şimdi o makalemden bir bölümü bir kez daha sunuyorum. Önerdiğim başlık biraz farklıydı belki ama, gaye aynıydı.
Gazi Mustafa Kemal Stadyumu diyelim mi ?
“Futbola olan yakınlığımı bir süreden beri askıya almama karşın, işin içinde Atatürk ve de O’nun Bursa’ya kazandırdığı eserlerin yanı sıra, ismi Gazi olan belki de Türkiye’deki ilk stadyumun yapımına bin lira vererek katkıda bulunduğu gerçeği, konuya açıklık getirmeme yol açtı. Bu gerekçe ve 80 yıla yakın sürede bu adı taşıyan stadyumu, spor sarayı ve lisesinin bir kalemde yıkılması nedeniyle, stadyum ismi konusunda Atatürk’ü en fazla hak eden şehir Bursa diyorum. Bu verileri öne sürerek gerekli başvuru ve sonucun alınacağı umudunu da taşıyorum. Ama buna omuz veren bütünüyle bir kent olursa..!
Bu iddiamı bir de tarihi gerçeklerle pekiştirelim.
Bu öneriyi güçlendiren başka doğrular da var.Örneğin Gazi Mustafa Kemal dördüncü Bursa ziyareti sırasında 1 Ekim 1925 günü önce İpekiş fabrikasının temelini atar, ardından saat dört civarında Atıcılar mevkiine maiyeti ile giderek bir maç izler. Bir tarafta, o yılın Türkiye Şampiyonu unvanlı Ankara Muhafızgücü Takımı oyuncuları ile Bursalı futbolcular karması, karşılarında da A Takım takviyeli Fenerbahçe B Takımı vardır. Maç 1-1 beraberlik ile sonuçlanır. .Ve bu maçın haberi Gazi Mustafa Kemal’i Bursa gezisinde takip eden bir kaç İstanbul gazetesinin sayfalarına yansımıştır. Yani ispatlıdır. Oysa üç İstanbul kulübünün hiçbir yayın organında Mustafa Kemal Atatürk’ün bir maçlarını izlediği bu güne değin yazılıp çizilmemiştir. Hele, bir stadyum yapımına bağışta bulunduğu ibaresi ise günümüze kadar hiç geçmez.
Önce Gazi Stadyumu sonra Atatürk Stadyumu oldu
Gazi’nin Stadyumu isimli kitabımdan bu konuya dair bölümü sunuyorum:
“Bursa futbolu için önemli bir gelişme 1932 yılında yaşanır.Yaklaşık 8 yıldan beri yapımı için büyük çaba harcanan yeni stadyumun inşası tamamlanır ve açılış resmen yapılır.(Yerini de söylemeye çalışayım. Şu anda İpekiş’in yıkılmayan binasının daha batısında ve Merinos tarafına doğru daha kuzeyde bir yerde inşa edilmiş bu ilk stat) İstanbul’da yayımlanan dönemin en önemli spor mecmuası Spor Alemi’nin 21 Ekim 1932 tarihli sayısındaki ‘Ehemmiyetli malumat’ yani önemli gelişmeler bölümündeki satırlar aynen şöyledir:
“3 Haziran Cuma; Bursa Gazi Stadyumu’nun resmi küşadı(açılışı) yapıldı.”
O gün için ve sonraki yıllarda da bu isimle anılan bir stadyuma rastlanmaz. Yıl 1932’dir ve Mustafa Kemal henüz Atatürk soyadını almamıştır. Bu nedenle cebinden bin lira vererek katkı koyduğu stadyumun adı Gazi olarak belirlenir.
Bursa Ligi’nin tüm müsabakaları Gazi Stadyumu’nda icra edilir. Bu gelişmeler yaşanırken, 21 Haziran 1934 tarihinde 2525 sayılı Soyadı Kanunu çıkarılır. İsviçre’den alınan ve 2 Temmuz 1934 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bu kanun, 2 Ocak 1935 günü yürürlüğe girer. Bir süre önce yani 24 Kasım 1934 günü 2587 sayılı bir kanun ile Gazi Mustafa Kemal’e ATATÜRK soyadı verilmiştir. 17 Aralık 1934 tarihindeki bir yasa ile de bu soyadının başkası tarafından kullanılması (kız kardeşi dahil) yasaklanmıştır. Bu kanun dizisinin ardından, Bursa’daki Gazi Stadyumu’nun ismi de Ocak 1935’ten itibaren ATATÜRK STADYUMU olur.”
30.11.2023 12:10:12, İsmail Kemankaş
Bu yazı 1419
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.