Siz Deli İbrahim'i bilir misiniz? Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarihinin en büyük prodüksiyonlarından biri olarak kayıtlara geçen Deli İbrahim oyunu Bursa'da değil de İstanbul'da aynı koşullarla sahnelenmeye kalkışılsaydı, sözde ulusal medya her kanadıyla kültür ve sanat programlarında işler, yazılı basın da hak ettiği ilgiyi gösterir(miy)di…(?) 14 yıl zindanda kaldıktan sonra (1640-1648) Osmanlı İmparatorluğu'nun tahtına oturtulan Sultan İbrahim'in trajik öyküsü sahneleniyor Bursa'da! Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı bu muhteşem eseri tiyatro adamı Ali Düşenkalkar farklı ve özgün yorumuyla sahneye koydu. Ne dersiniz, İstanbul, Ankara veya İzmir, Adana veya Antalyalı sanatseverler, duydu mu, gördü mü, haberi var mı böyle bir sanat olayından? Peki ya Bursalılar biliyor mu böylesi bir "muhteşem" tiyatro şaheserinin kentlerinde perdelerini açtığını? Sessizlik… Nereden bilecekler ki? Evet, yerel medya oyunun haberlerine yer verdi vermesine de ne kadar etkili oldu? Bize "ulusal basın" diye yutturulan medya ise sadece İstanbul'daki kültür ve sanat olaylarını kültür ve sanattan saydığı için Bursa gibi diğer Anadolu şehirlerinde olup bitenlerden kime ne? İstanbul var ya(!) Hadi bizimki tiyatro olayıydı; ya buna ne demeli: Altın Portakal Film Festivali gelip geçti önceki hafta. En NTV, ulusumuzun en baba haber kanalı, birkaç canlı bağlantı ile ülkenin kayda değer sinema organizasyonu hakkında bizleri bilgilendirdi. Bilgiye doyduk, hatta çatladık bile(!) Aynı ENTV, Oscar ve Cannes gibi bilumum uluslararası sinema festival ve ödül törenlerini, kimi zaman çift kanalından (CNBC-E) aynı anda canlı yayınlarken, ne Altın Portakal'ı, ne de bir başka yurt içi film festivalini canlı gösterme zahmetine katlanmadı. Geçelim NTV'yi, koskoca TRT ne yapıyor dersiniz, CNNTurk, SkyTurk, Haberturk, KanalTurk, ATV, Star, KanalD neyle meşgul dersiniz? Sözüne ettiğim yabancı festival ve yarışmaları defalarca ekrana getiren NTV o gece sadece yarışmanın ardından Antalya'ya bağlanarak sonuçları verdi? "Neden festivalin final bölümü ekrana gelmedi?" sorusunun yanıtını kim verebilir bu ülkede? Oscar törenine veya Cannes'a gidemeyen izleyicilerimiz için böyle bir hizmet verilebiliyorsa, Antalya'ya gidemeyip o heyecanı merak eden yurdum insanın başı kel mi?
***
Gelelim tekrar tiyatroya ve TKM'de sahnelenen Deli İbrahim oyununa… Ali Düşenkalkar oyunu yönetmekle kalmadı ışığını da kendi yaptı, Murat Gedik özel müzikler hazırladı, Tayfun ve Funda Çebi çifti ise dekor ve kostümlerine imza attı. Bu isimleri tiyatro ve sanat çevreleri biliyor, tanıyordur… Ancak, Bursalı genç tiyatrocuların performanslarına Türkiye henüz tanıklık edemedi. Oyunda öyle bir Deli İbrahim var ki, Altuğ Görgü'ye şapka çıkarası geliyor insanın. Hele Cinci Hoca'yı canlandıran Murat Liman ile Kösem'e hayat veren Nihal Türksever'in ortaya koydukları performans ile Ertan Akman ve Günay Güney'in güçlü yorumları görülmeye değerken İstanbullu sanatseverler kadar Bursalıların büyük bir kesimi de bu değerlerin farkında değil henüz! Oyun her geçen gün ilgi görüyor görmesine de, bu yeteneklerden ve böyle bir oyundan nasıl daha fazla haberdar olabilir sanatseverler? Elbette gazete, TV ve internetten…
***
"Türkiye İstanbul'dan ibaret değil" diye defalarca vurguladım yazılarımda… Lakin İstanbul medyasının dediği dedik, çaldığı aynı düdük! Varsa yoksa İstanbul. Aman İstanbul, canım İstanbul. İlçe ilçe, semt semt, sokak sokak hava durumu verilir, Anadolu'da meydana gelen her hangi minik şiddetteki depremin İstanbul'u etkileyip etkilemeyeceği tartışılır günlerce. Kayseri Fener'i İstanbul'da, Bursaspor ve Eskişehirspor evinde G.Saray'ı eze eze yener, malum medyanın spor servisleri "F.Bahçe ve G.Saray yenildi" yazar, Anadolu takımlarının başarısı küçümsenir de küçümsenir, Yılmaz Vural ile dalga geçilir! "İstanbul medyasıdır, (özelikle sporda) ne yapsa yeridir" demek yakışmaz… Spor servislerini anladık da sanat editörlerine ne oluyor yahu? O nedenle Bursa medyasına daha çok görev düşüyor. Sayfalarında öncelikli haber olarak Bursa'da olup bitenden, bu kentin değerlerinden söz etmesi, daha çok yer vermesi gerekmiyor mu? Bursa Şehir Tiyatrosu, Ertan Akman liderliğindeki dinamik kadronun başarıları, hak ettiği takdiri medya ve bu kentin insanları tarafından hiç olmazsa alkışlarla verilmeli, İstanbul'un görmezden geldiği yeteneklerimizi kucaklamalıyız!
Not: Bursa'nın tek Sinema Derneği İnSanat, bir kaç ay önce Kültür Bakanlığı'na maddi destek için başvurmuştu. Geçen hafta başvurunun yanıtını aldı. Bütçe yetmediği için başvuru Bakan Ertuğrul Günay tarafından kabul edilmemiş. Gerekçe, İstanbul'un Kültür Başkenti olması nedeniyle bütçenin tamamının oraya kaydırılması... Türkiye'nin kaymağını da sütünü de götüren kent; İstanbul! :-(afiyet olsun)
09.11.2008 11:53:43, Suat Oktay Şenocak
Bu yazı 2695
kez okunmuştur.
Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi
yazılardan sorumlu tutulamaz.
Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk
internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından
Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından
sağlanmaktadır.