Vakıfköy'den Özlüce'ye...
Bursaspor Yönetimleri kuruluştan uzunca bir süre sonra Atatürk Stadyumunda ve Merinosta antrenman yapmanın yeterli olamayacağını düşünerek 10 Temmuz 1973'te Minareliçavuş'ta arazi satın aldı. Şükrü Şankaya başkanlığındaki yönetim buraya spor ve kamp tesisleri yapmayı planlamıştı.Daha sonra bu düşünceden vazgeçildi.Tesis konusundaki ikinci somut girişim Mümin Gençoğlu döneminde yapıldı.
7 Ekim 1976'da Vakıfköy Sosyal Tesislerinin temeli atıldı.Aslında Vakıfköy'ün keşfi 1 yıl önce yapılmıştı.1974-1975 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele veren Bursaspor'un Teknik Direktörü Abdullah Gegiç harıl harıl çim saha arıyordu. O'na Vakıfköy'de doğal çimle kaplı bir alan olduğu söylendi ve Bursaspor burada birkaç çalışma yaptı. Mümin Gençoğlu başkan olunca burada tesislerin inşaasına karar verildi.Daha sonra Başkanlığa gelen Süleyman Kurtçu da tesislerin bitirlmesine büyük gayret gösterdi. 1979 -1980 sezonunda çim saha hizmete girdi. Sonraki yıllarda tesislere sürekli ilaveler yapıldı. Futbol okulu olarak planlanan kısma ek tesisler ve salon inşaa edildi.Cavit Çağlar Yönetimi burayı ekim 1983'te törenle hizmete soktu.1988'de başkan olan İbrahim Yazıcı, Vakıfköy'ün Yıldırım Belediyesi'ne geçmesinden sonra tesislerin sınırlarını genişletti. Alt yapı çalışmaları için iki toprak saha, A Takım için bir çim saha , futbol okulu, soyunma odaları, A Takım kamp yerleri ilave edildi. Çim sahaya ışıklandırma yapıldı.Bu arada kent içindeki kulüp binasıda Vakıfköy'e taşındı.Murat Gülez Yönetimi teknik direktörler için bir villa inşaa ettirdi. Daha sonra kulüp idare binasına başlandı. Bugün, Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri adını alan tesislerde 4 adet çim saha 2 adet toprak saha bulunmakta , 1 adet toprak sahanın ise çimlendirme çalışmaları sürmektedir.
7 Kasım 2007 tarihinde Bursaspor A Takımı Özlüce Tesislerine taşınmasıyla Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri Bursa Merinosspor ve Alt Yapı Takımlarının kullanımına sunuldu.
Bir başka kaynaktan bulduğumuza göre ise günümüzde Bursaspor Alt yapısının çalışmalarını sürdürdükleri Vakıfköy Tesisleri’nin temeli il olarak 7 Ekim 1976 yılında atılmıştır.Bursaspor'un ve futbolun gelişme sürecinde, tesisler de ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yenilenerek gelişmiştir. Bursa'nın bir ova köyü olan Vakıfköy arazilerinde yer alan Bursaspor Kulübü Tesisleri şu an idari hizmet binası, A takım kamp binası, kondisyon salonu ve çalışma alanları ile altyapı merkezi ve futbol okulunu içeren bir kompleks görünümündedir.
Bursaspor'un başarısında birinci faktör hiç şüphesiz dört bası mamur tesisleriydi. Ülkemizde unutkanlık ve vefasızlık hastalıkları süratle yayıldığı için Vakıfköy'ün yaratıldığı günlere geri dönmekte ve Bursa'nın tesis kurmadaki öncülüğünün altını çizmekte yarar var. Türkiye'de çoğunluk, kulübüne tesis kazandıran ilk başkan olarak Mehmet Ali Yılmaz'ı bilir. Mehmet Ali Yılmaz 80'li yıllarda tam 1 milyar lirayı cebinden çıkardı ve ' Doğduğum yere ' diyerek bugünkü Trabzon Tesislerini yaptırdı. Kongre'de jest yaparak tesislere Mehmet Ali Yılmaz adını koydu. Ancak hemen bir paragraf açıp, Cavit Çağlar'ı minnetle anmak gerek. 70' li yıllarda Bursaspor'a Vakıfköy Tesisleri'ni kazandıran ve ilk futbol okulunu kuran Cavit Cağlar ne yazık ki unutulmuş görünüyor. Oysa gönül isterdi ki, vefakar Bursalılar önemli yerlere Cavit Cağlar adını versinler ve eski başkanlarını unutmadıklarını göstersinler. Vefalı olduğu göstermek, en az zirvede yer almak kadar önemlidir. Vakıfköy'deki tesislerin kurulduğu günden beri, Bursaspor yıldızlarda, gençlerde, ümitlerde Türkiye' nin en verimli ve başarılı kulüplerinden biri haline geldi. Bu kaynaktan fışkıran gençler, A takımın her zaman en önemli yapı taşı oldular.
Yeşil - Beyaz takımlı zaman zaman bu gençleri elinde tutmakta güçlük çekti. Yönetimler de çoğunlukla dengeli transfer politikalarını izleyerek civar il ve ilçelerdeki yetenekli gençleri ucuza alıp, bir kaç yıl sonra astronomik fiyatlarla 3 büyüklere sattılar. Bu örnekler içinde en çarpıcı olan Hakan Şükür' dür. Sakaryaspor'da oynamasına karsın, kimsenin dikkatini çekmeyen Hakan'ı transfer eden Bursaspor, bu oyuncuya önce oynama şansı verdi ve gelişmesini sağladı. Daha sonra da yıldız adayı etiketiyle Galatasaray'a sattı. Hakan'ın Milli Takım'ın değişmez santraforluğuna kadar yükselen grafiği, Bursaspor formasıyla başlamıştır.70' li yıllardan bugüne Bursaspor'dan 3 büyüklere transfer olan bazı futbolcular söyle sıralanıyor : Fenerbahçe ; Bahtiyar, Taygun, Ergin, Ahmet, Suphi, Ali Nail, Tuncay, Sedat...Galatasaray ; Tacettin, Semih, Hakan, Fethi, Murat Sözkesen... Beşiktaş ; Vedat, Tezcan, Rasim, Gürol, Kemal Batmaz.....ve halende 2000'li yıllara girdiğimiz su günlerde alt yapımızın eski zamanlarda olduğu gibi istikrarlı bir şekilde Türk Futbolumuza yetenekli genç futbolcular yetiştirmeye devam etmesini diliyoruz.
( Kaynak ; Yeni Yüzyıl Gazetesi ; 09 - 1996 - Arşiv )
Bursaspor artık Özlüce Tesislerinde
Bursaspor yıllar sonra şehrin dogusundan batısına yanşi İzmir yolunda bulunan Özlüce Tesilerine geçti. 2003 yılında temeli atılan ve ilk etabı 7 Kasım 2007 tarihinde açılan tesis Avrupa Standartlarında bir hizmet sunuyor. Tesis günümüzde yeşillendirme çalışmaları sürüyor.
100 dönüm arazi üzerine konumlanan tesiste şuan için 2 çim saha bulunmakta. Tesis tamamen bittiğinde ise normal boyutlarda 5 çim saha ve küçük ölçülerde 2 çim saha yer alacak.
Bursaspor A Takımının konakladığı tesiste şuan kapalı yüzme havuzu, sauna-buhar odası, 50 yatak kapasiteli odalar ve idari bölüm yer almaktadır. Tesisin içerisinde 2009 haziran ayında yayın hayatına başlayan Bursaspor Tv stüdyoları da yer almaktadır.
Uğur ÇELİKKOL
Bursaspor Özlüce Tesisleri:
Adres: Bursaspor Özlüce Tesisleri İmzir Yolu 6 Km. Özlüce Kavşağı
Telefon: 444 1963 - (0224) 413 63 06 Fax: (0224) 413 63 06
Bursaspor Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri:
Adres: Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri 16375 Yıldırım-BURSA
Telefon: (0224) 353 00 92 ( 4 Hat )
Fax: (0224) 353 00 99